Smaczna włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najpopularniejszy rodzaj gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, sycące oraz ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci kosztują mniej znane potrawy takie jak canelloni, polentę czy desery włoskie.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją warto zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w karcie można znaleźć też nie tak typowe włoskie dania, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża wielość smaków oraz jedzenie z różnych części Włoch. W najlepszej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.
Kuchnia włoska jest prosta, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .
Dobre wina włoskie
Żadna restauracja włoska, która aspiruje do bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna ignorować trunków. Kolacja na włoską modę koniecznie musi obejmować też aperitiff. Lampka białego wina to przy włoskim posiłku norma. menu ze świeżymi produktami Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie ciro a także monti z Sardynii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi posiadać różnorodną kartę win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości trzeba wybrać się do restauracji, która umie przyrządzić nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film