Pasta czyli makarony

Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród wielu wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, kolorów oraz spora porcja zdrowia.

Tradycyjne włoskie smaki

Polakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne posiłki włoskie

Makarony to baza kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. jemy w restauracji Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się przejeść.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, piada oraz liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film