kawa parzona czy z ekspresu

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i wykorzystywali owoce kawowca. Mimo to wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, aby zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje dużego trudu. kawa instant czyli rozpuszczalna Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też właściwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film