Zdrowe desery zamrażane? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie jedynie niskokaloryczny, niemniej jednak też świetnie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, wiadomo, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą pomocniczym orzeźwieniem w duszne dni.

Naturalne desery minimelts

Przepysznym, słodkim i odpowiednim też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z słuszną porcją odpowiedniej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną dawką malin czy też jakimś interesującym sosem owocowym. To znakomita alternatywa dla autentycznych łasuchów, wypada jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz świeżym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub też z mieszanki. Pomocniczym walorem jest też to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być do głębi zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są doskonałą przekąską w trakcie upalnych dni. Bajecznie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie bardzo łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu